Kedi Aşıları

Kedi Aşıları

Kedi aşıları, iki farklı başlıkta incelenebilir. Bunlardan birincisi zorunlu olanlardır. Hayvanların sağlığı açısından önemli role sahiptir. Özellikle küçük yaşlarda bu kedi aşılarına başlamak oldukça önem taşır. Diğer bir başlık ise isteğe bağlı aşılardır. İsteğe bağlı olması bir yana bu aşıları da zamanında yaptırmak önerilmektedir. Bu aşılar hayvanların bağışıklığını artırmak ve onları sağlıklı tutabilmek için kullanılmaktadır. Bu iki başlıkta yer alan aşıların kendi içlerinde de çeşitleri ve bölgeden bölgeye değişen zorunluluk durumları vardır.

Kedi Aşıları Nelerdir?

Tüm dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye’de de kediler için yapılan başlıca aşılar şu şekildedir;

  • İsteğe bağlı olan kedi aşıları:
  1. Lösemi Aşısı(FeLV): Risk altında olabilecek kedi türleri için önerilmektedir,
  2. FIP: Korona virüs ailesiyle aynı olan bu virüs kedilerin bağışıklık sistemine zarar vermektedir,
  3. FIV(Feline Immunodeficiency Virus): AIDS veya HIV olarak adlandırılan virüslerin kediler üzerinde görünen cinsi diyebiliriz. İsteğe bağlı yapılmaktadır,
  4. Mantar Aşısı,
  5. Chlamydiosis Aşısı: Yetişkin ve yavru kedilerde konjonktiviteye neden olan bir bakteri türüdür,
  6. Parazit aşıları;
    1. İç Parazit: İsteğe bağlı aşı sınıfında olsa da aylık olarak tekrarlanması önemli bir aşı türüdür,
    2. Dış Parazit: İsteğe bağlı aşı sınıfında olsa da aylık olarak tekrarlanması önemli bir aşı türüdür,
  • Zorunlu kedi aşıları:
  1. Panleukopenia: Kedi distemper aşısı, bir karma aşı çeşididir,
  2. Herpes Virüsü Aşısı: Diğer bir adı kedi nezlesidir,
  3. Calicivirüs Aşısı: Bir karma aşı çeşididir,
  4. Kuduz Aşısı: Türkiye ve birçok ülkede zorunludur.

Bu kedi aşıları, onların sağlığı açısından bulaşıcı hastalıklardan uzak tutmak ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak için her açıdan çok önemlidir.

Kedi Lösemi Aşısı Nedir? FeLV Aşısı:

Kedi lösemi aşısı, Feline Leukemia virüsüne karşı korumak amacıyla üretilmiş bir aşı türüdür. Bu virüs genelde kedilerin tükürük, kan veya vücutlarındaki herhangi bir yerinden çıkabilecek sıvılar ile yayılmaktadır. Kedilerin bağışıklık sistemi çok hassastır. Bu virüs bağışıklık sistemini zedeleyerek lösemiye neden olmaktadır. Dışarıda çok fazla bulunan kediler, birden fazla kedi ile birlikte yaşayan kediler için yapılması önemli bir kedi aşısı türüdür. 

Kedi Mantar Aşısı Nedir? Feline Dermatophytosis Aşısı:

Kedi mantar aşısı, özellikle birçok ülkede olan Microsporum Canis isimli mantarın engellemesi için yapılan bir kedi aşısı türüdür. Bu virüs türüne kedilerde çokça rastlanır. Deri mantarı olarak da adlandırılmaktadır ve insanlara da bulaşma riskini taşır.

Bu aşı, her kedi için aynı etkiyi veren bir uygulama değildir. Yüksek risk taşıyan ortamlarda yaşayan ve sürekli tekrar eden mantar hastalıkları taşıyan kediler için daha sıklıkla önerilmektedir. Mantar aşısı veya diğer ilaç uygulamalarının yapılıp yapılmacağına ya da ne sıklıkla yapılacağına dair karar için veteriner hekim kontrolü gereklidir.

Kedi Chlamydiosis Aşısı Nedir? Feline Chlamydiosis Aşısı:

Kedi Chlamydiosis Aşısı, kedilerde konjonktivite neden olan Chylamydiosis Felis bakterisinin önlemek amacını taşır. 

Kedi Parazit Aşıları:

Kedilerde parazitler, iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kedilerin sağlığını ciddi oranda tehdit eden bu parazitler için koruyucu önlemler alınması çok önemlidir. Kedi parazit aşıları diğer bir deyişle kedi parazit uygulamaları kedilere zarar veren bu canlıların verdiği hasarı engellemek amacıyla kullanılır.

İç Parazit Nedir?

İç parazitler, kedinin vücudunda yaşayan ve daha çok bağırsaklarında bulunarak sindirim sistemini etkileyen organizmalardır. Başlıcaları arasında kurtlar, protozoalardır. Dışkı yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bu parazitlerin kedilere verdiği hasarı önemsemek gerekir. İç parazit uygulamaları ile önlenebilir ve tedavi olarak da kullanabilir.

Dış Parazit Nedir?

Dış parazitler, kedinin deri yüzeyinde yaşamını sürdüren canlılardır. Pire, kene ve kulak akarları gibi canlılar bu parazitlere örnektir. Dış parazitlerin neden olduğu birçok cilt sorunu vardır. Bunun yanı sıra pirelerin taşıdığı şerit kurt lavralarından dolayı iç parazit hastalığıyla da karşılamak mümkün olacaktır. Dış parazit uygulamaları ile önlenebilir ve tedavi olarak da kullanılabilir. Ayrıca kedi parazit aşısı hem enjeksiyon hem de oral yolla uygulanabilmektedir.

Kedi İç Parazit Aşısı Nedir? Kedi İç Parazit Uygulaması:

Kedi iç parazit uygulaması, iç parazitlere karşı korumayı amaçlar. Bu parazitlerden dolayı oluşabilecek enfeksiyonların tedavisinde önemli rolü vardır. Oral tabletler, sıvı enjeksiyonlar ile uygulanabilir.

İç Parazitler Nelerdir?

  1. Kurtlar:
    1. Dirofilaria Immitis: Kalp kurtları olarak isimlendirilen bu parazit türü sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşmaktadır. Kedilerin kalbinde ve akciğer arterlerinde yaşamlarını sürdürürler. Önlem alınmaz ise kedilerde ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
    2. Ancylostoma SPP: Kancalı kurtlar adı verilen bu parazit türü, kedilerin bağırsaklarında yaşar ve kanlarını emerek hayatlarını sürdürürler. Önlem alınmazsa anemiye kadar ilerleyebilmektedir.
    3. Toxocara Cati ve Toxascaris Leonina: Yuvarlak kurtlar kedileri bağırsaklarında yaşayarak kedinin almış olduğu besinleri emerek hayata tutunurlar. Yavru kedilerdeki belirtilerinden bazıları kabarmış gövde ve karın, büyüme gerilikleri ve ishal gibi belirtilerdir.
    4. Dipylidium Caninum, Taenia SPP: Bant kurtları adı verilen bu kurtlar pireler veya kemirgenler ile bulaşır. Kedinin genelde bağırsaklarında yaşarlar. İlk belirti olarak dışkıda görülen beyaz pirinç tanesine benzeyen kurtları görebilirsiniz.
  1. Protozoa:
    1. Giardia: Tek hücreye sahip bir parazit çeşididir. Genelde kirli sular ile bulaşmaktadır. Kedilerde ilk belirti olarak ishal, kilo kaybı, kusma gibi sorunlar ile görülebilir.
    2. Coccidia: Bu protozoa çeşidi parazitler genelde kirli dışkılar ile bulaşmaktadırlar. Yavru kedilerde ishal görülmesi başlıca sebeplerindendir.

Kedilerin iç parazit uygulamalarını aksatmadan yapmak sağlıkları açısından çok önemlidir. Temas ya da dışkı yoluyla kolayca bulaşabilen bu durumu önlemek yaşamlarını daha sağlıklı bir hale getirmek için bir adım olacaktır.

Kedi Dış Parazit Aşısı Nedir? Kedi Dış Parazit Uygulaması:

Kedi dış parazit uygulaması, damla, sprey, toz şeklinde olabilmektedir. Kedilerin dış parazit tedavisinde amaç parazitlerden kaynaklı oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisidir. Dış parazitler kedilerin deri yüzeyinde yaşamlarını sürdürürler. Tüyleri uzun olan kedilerde gözle görülmesi zor olabilir fakat birçok kedide gözle görünür halde yaşamaktadırlar.

Dış Parazitler Nelerdir?

  1. Kene: Keneler, cilt üzerinden kan emerek yaşamlarını sürdüren bu canlılar Lyme gibi hastalıklara neden olurlar.
  2. Pire: Pireler, kedilerin derisinde yaşayarak kan emerler. Pirelerin ısırdığı yerler kaşıntıya neden olarak yaralar oluştururlar. Deri üzerinde oluşan yaraların enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksektir. Pireler, bant kurtlarını da taşıyarak iç parazit hastalıklarına da neden olabilirler.
  3. Akarlar(Kulak Akarları): Kulak akarları, kulak kanallarında yaşamlarını sürdüren parazit çeşididir. Kulakta kaşıntıya sebep olan bu parazitler kulak akıntısına neden olurlar. Bu sıvı genelde koyu renkli, kahverengimsi bir yapıdadır.
  4. Mantarlar: Bazı mantar çeşitleri kedilerin derisinde yaşayarak deri enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Bunlardan başlıcası Microsporum Canis’tir. Kaşıntılı sonuçlara neden olan bu mantar türü deride kızarıklık oluşturur.

Kedilerin dış parazit aşıları aksatmadan yapmak sağlıkları açısından çok önemlidir. Temas ve çevresel faktörler ile kolayca bulaşabilen bu parazitlerin önüne geçmek ve tedavisini sağlamak için belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Kedi Karma Aşı: Hangileridir?

Kedi karma aşı, kedilerin birçok tehlikeli kimi zamansa ölümcül olabilecek hastalıklardan korunmasını amaçlayan aşı serisidir. FVR, FPV, FCV gibi aşı türlerini kapsamaktadır. Karma aşıların amaçlarından birisi de genel kedi sağlığını toplumda düzenli bir hale getirebilmektir. Bireysel olarak yapılan bu aşı türü sadece bireysel olarak kalmaması çok önemlidir. Bu seri aşıların zamanını aksatmadan yapmak ve bunu planlamak için veteriner gözetimi çok önemlidir. Verilen tavsiyelere uymak kedi sağlığı açısından yararlı olacaktır.

Kedi Distemper Aşısı Nedir? Panleukopenia Aşısı:

Kedi Distemper Aşısı, kedilerde gençlik hastalığı ile tabir edilen bu hastalığın önlenmesi için yapılması gereken önemli kedi aşı çeşitlerindendir. Aşısız 2-6 aylık yavru kedilerde bu hastalığın görülme riski çok yüksektir. Ölüm oranı yüksek olan bu hastalığın engellenmesi için belirtilen zamanda mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Gözle görülecek ilk belirtileri arasında ishal ve kusma önemli rol oynamaktadır. Bu aşı sonrasında uygulanacak karma aşı takvimi ile hastalığı kontrol altına alınacaktır.

Kedi Herpes Virüsü Aşısı Nedir?:

Kedi Herpes Virüsü, kedi gribi ya da kedi nezlesi gibi isimler ile anılan hapşurma, burun, göz akıntıları belirtileri olan bir hastalık türüdür. Bulaşıcı bir hastalık olan bu virüsün zatürre ya da ölüme kadar götürebilen durumları söz konusudur. Bu da bir karma aşı adı altında incelenen ve takibi oldukça önemli olan kedi aşı çeşitlerindedir.

Kedi Calicivirus Aşısı Nedir?:

Kedi Calicivirus virüsü, ağızda oluşabilecek hastalıklar ile başlayıp üst solunum enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Kolayca tür değiştirebilen yani mutasyona uğrayabilen bu tür virüsler kedilerde tayışıcı özelliği olarak kalmaktadır. Kedi hayatı boyunca bu virüsü taşıyıcı bedenin bulundurarak diğer kedilere de bulaştırma riski taşımaktadır. Belirtiler arasnda burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, göz ve burun akıntısı, iştahsızlık gibi bulgular rastlanırsa en yakın veteriner hekime başvurulmalıdır.

Kedi Kuduz Aşısı Nedir? Feline Rabies Aşısı:

Kedi kuduz aşısı, isminden de bilindiği üzere kedilerin kuduz virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla yapılması zorunlu kılınan bir kedi aşısı türüdür. Kuduz, ölümcül ve viral bir hastalıktır. Memelilerden insanlara bulaşabilen bir virüs türüdür. Kediler için Türkiye’de zorunlu olarak yaptırılması gereken bir kedi aşısı türüdür. Yılda bir olmak üzere yapılması kedi ve insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Kedi Aşıları Ne Kadar? sorunun cevabını arayan hayvan sahipleri için Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirler.
Kedi aşılarınızın takibi kedi sağlığı için çok önemlidir. Bunu kimi zaman takip etmek zor olabilir. Takip ve bilgi için Kedi Aşı Takvimi sayfamızı incelemeniz yararlı olacaktır.

Faydalı Linkler:

Veteriner Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Erenköy Veteriner sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Göztepe Veteriner sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ataşehir Veteriner sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Yenisahra Veteriner sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Ziverbey Veteriner sayfamızı inceleyebilirsiniz.

AYKAVET Veteriner Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Paylaş:

İçindekiler

Popüler İçerikler

aykavet veteriner kliniği

Erenköy Veteriner

Göztepe Veteriner

Ataşehir Veteriner

Instagram